2023: Cum pot scăpa șoferii de amenda rutieră. Sfaturile unui avocat

Autor: Radu Țuțulan 10 aug. 2023 Știri auto

Șoferii care au fost sancționați în trafic au mai multe posibilități de scăpa de amenda rutieră, dar trebuie îndeplinite mai multe condiții și urmați câțiva pași legali.

Legea rutieră este într-o permanentă schimbare și o serie de fapte care în trecut reprezentau contravenții, astăzi sunt perfect legale. Un exemplu este dovada asigurării obligatorii (RCA). În prezent nu mai e nevoie să o avem asupra noastră în format fizic, ci putem să o prezentăm polițistului de pe telefonul mobil. Astfel, șoferii au scăpat de amendă pentru că nu aveau asupra lor RCA-ul.

Amenda primită de șoferi pentru folosirea telefonului

O altă amendă care se aplica șoferilor, până în 2020, era cea pentru folosirea telefonului mobil când se aflau la volan. Indiferent dacă era pe difuzor, maps sau hands-free, atâta timp cât telefonul era activ în timp ce șoferul conducea, atrăgea după sine și o amendă.

Legea a fost modificată, însă, iar șoferii scăpă de amenzi atunci când folosesc telefoanele mobile în timpul deplasării pe drumurile publice, dacă utilizează funcția hands free

În schimb, șoferii prinși că folosesc la volan telefonul fără hands-free pot primi până la 1.160 de lei amendă și 8 puncte de penalizare pe carnet. Iar cumulul a 15 puncte de penalizare duce la suspendare permisului pentru 30 de zile.

Ce trebuie să scrie polițistul în procesul verbal

Printre elementele obligatorii care trebuie conținute în procesul verbal de constatare a contravenției se numără:

  • numele și prenumele agentului constatator;
  • numele și prenumele contravenientului;
  • codul numeric personal / denumirea și adresa societății (in cazul persoanelor juridice);
  • fapta săvârșită și data comiterii acesteia;
  • semnătura agentului constatator.

Dacă lipsește fie și o singură informație din cele menționate, procesul verbal va fi considerat nul de instanță. Și mai există posibilitatea anulării procesului-verbal de contravenție dacă fapta nu e descrisă suficient.

Dar, pentru a anula acest proces verbal, șoferii trebuie să se adreseze unei instanțe de judecată.

Cum pot șoferii contesta amenda rutieră

Avocatul Valentin Ciobanu a explicat pentru ProMotor care sunt pașii pe care ar trebui să-i urmeze șoferii pentru a scăpa de amenda rutieră.

,,În primul rând să achite sancțiunea în termen de 15 zile, fiindcă așa plătesc doar jumătate din amendă. Apoi, să citească foarte atent procesul verbal, pentru că orice greșeală a numelui, domiciliului, CNP-ului sau descrierii faptei poate atrage nulitatea procesului verbal. Chiar și o literă sau o cifră greșită a dus de multe ori, în instanță, la anularea amenzii”, spune avocatul.

Șoferii au la dispoziție tot 15 zile și pentru a contesta amenda, iar pașii care trebuie parcurși sunt:

  1. Se plătește o taxă de timbru la primăria de domiciliu
  2. Se depune o contestație a procesului verbal la judecătoria de domiciliu sau la cea de pe raza localității unde a fost aplicată sancțiunea. Aceasta trebuie să conțină:
    • Plângere scrisă de mână sau dactilografiată, prin care șoferul descrie pe scurt ce s-a întâmplat și de ce contestă procesul verbal și cere anularea lui
    • Copie a procesului verbal contestat
    • Dovada achitării Taxei de timbru
    • Alte documente justificative pe care le consideră importante în cazul său (de exemplu, au fost șoferi amendați pentru viteză excesivă, dar au demonstrat că aveau o urgență medicală și era imperios să ajungă în cel mai scurt timp la spital)
    • Diverse probe materiale (poze, înregistrari video sau audio, etc.)

Nu este obligatorie prezența unui avocat pentru a depune aceste documente, fiecare cetățean având posibilitatea să se reprezinte singur și chiar se poate cere judecarea în lipsă.

,,Sfatul meu, pentru cei care au fost amendați din cauza vitezei, este să solicite în cerere și prezentarea documentelor care atestă verificarea metrologică a aparatelor radar. Am avut de mai multe ori surpriza să descopăr că acestea nu mai fuseseră de mult verificate și calibrate. Totodată, atenție la descrierea faptei, dacă în procesul verbal nu scrie exact ora, data, localitatea și kilometrul unde a fost surprins conducătorul auto, atunci instanța va anula amenda”, a mai explicat Valentin Ciobanu.

Când se prescriu amenzile de circulație

O altă variantă mai ”neortodoxă” de a scăpa de amenzi e să așteptați prescrierea lor. Iar aici e vorba de trei tipuri de prescriere.

  1. Se prescrie automat orice sancțiune contravențională aplicată în mai mult de șase luni de la data săvârșirii faptei;
  2. Se prescrie executarea sancțiunilor contravenționale, dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancțiunii;
  3. Se prescrie dreptul statului de a cere executarea silită a amenzii contravenționale, în termen de cinci ani, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost aplicată sancțiunea.

Așadar, dacă în data de 10 august 2023 ați fost amendat pentru nerespectarea vitezei de circulație, să zicem, termenul de 5 ani curge începând din 1 ianuarie 2024. Deci amenda din 2023 se va prescrie în 31 decembrie 2029.

Sfatul lui Marian Godină pentru șoferi

Marian Godină, fost polițist la Brigada Rutieră din Brașov, a scris în anul 2015 pe pagina sa de Facebook că șoferii pot scăpa de amendă și dacă au un comportament civilizat și o atitudine decentă față de polițistul care i-a oprit.

,,Diferența dintre amendă și avertisment au făcut-o întotdeauna atitudinea conducătorului auto și gravitatea faptei. Când te oprește pentru vreo abatere, e clar că tu știi ce ai făcut. Ultimul lucru pe care l-aș face ar fi să întreb “da’ de ce m-ai oprit?”. Nu dă bine să faci pe prostul iar asta sigur îl va deranja pe polițist. Așadar, o replica mult mai bună ar fi “știu de ce m-ați oprit”. Aceasta merge la fix cu un zâmbet, indiferent de sex și vârstă. Deja porniți cu un avantaj și calea spre un avertisment vă este deschisă”, a scris Godină.

Acesta a atras atenția, însă, că o atitudine decentă nu îi scapă neapărat de amendă, mai ales dacă abaterea este una gravă.

,,Am să vă dau sfatul care sigur vă va scăpa întotdeauna de amendă: respectați legea!”, este concluzia fostului polițist de la rutieră.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide